SRBIJA: LEPENSKI VIR – PRAISTORIJSKA KULTURA

SRBIJA: LEPENSKI VIR – PRAISTORIJSKA KULTURA

__

Lepenski Vir je spektakularno arheološko nalazište u Srbiji koje je “kolevka Evrope”. Lepenski Vir je otkrio i istražio šezdesetih godina 20. veka profesor Dr Dragoslav Srejović, poznati arheolog, akademik i profesor. Arheološko nalazište Lepenski Vir nalazi se u Đerdapskoj klisuri, na niskoj dunavskoj terasi. To je središte jedne od najznačajnijih praistorijskih kultura.

SRBIJA: LEPENSKI VIR - PRAISTORIJSKA KULTURA

Na lokalitetu Lepenskog Vira otkriveni su ostaci sakralne arhitekture iz vremena 6500. do 5500. godina pre nove ere. Lepenski Vir je mezozoički arheološki kompleks, što znači da datira iz srednjeg kamenog doba.

SRBIJA: LEPENSKI VIR - PRAISTORIJSKA KULTURA

Arheološkim istraživanjima otkriveno je ukupno 136 objekata. Kako ne bi bilo potopljeno postavljanjem brane na Dunavu za Hidroelektranu “Đerdap I”, naselje Lepenski Vir je premešteno na viši nivo, gde je izgrađena i muzejska zgrada u kojoj su izloženi najznačajniji arheološki nalazi i kopije najlepših skulptura, čiji su originali u Narodnom muzeju u Beogradu

GALERIJA

Photographer: @leonbijelic

Najnovija arheološka istraživanja potvrđuju da su u ovom području boravili stanovnici 30.000 godina pre nove ere. Život na Lepenskom Viru zamro je oko 4500. godine pre nove ere, kada se njegovi stanovnici krenuli u potragu za većim obradivim površinama. Lepenski Vir je Spomenik kulture od izuzetnog značaja, pod zaštitom Republike Srbije. Na arheološkom nalazištu Lepenski Vir i svojevrsnom praistorijskom muzeju na otvorenom, otkriveni su primerci nakita i oruđa od kosti i kamena, kao i isklesane kamene ploče sa simbolima i znakovima koji najverovatnije predstavljaju osnovno pismo čovečanstva – vinčansko pismo.

SRBIJA: LEPENSKI VIR - PRAISTORIJSKA KULTURA

Lepenski Vir je jedno od najvećih i najznačajnijih praistorijskih arheoloških nalazišta kamenog doba, smešteno na desnoj obali Dunava u Đerdapskoj klisuri u blizini Donjeg Milanovca.

Ovaj lokalitet bio je sedište jedne od najkompleksnijih praistorijskih kultura.

SRBIJA: LEPENSKI VIR - PRAISTORIJSKA KULTURA

Otkrićem nalazišta praistorijskog naselja koje je ime dobilo po Dunavskom viru, promenjena je slika o srednjem i mlađem kamenom dobu, produbivši znanja o razvijenosti ljudskih zajednica koje su hodale zemljom pre 8500 godina.