CITATI IZ KNJIGE – TESLA ČOVEK ANĐEO – SPASOJE VLAJIĆ

CITATI IZ KNJIGE – TESLA ČOVEK ANĐEO – SPASOJE VLAJIĆ

__

Ova knjiga ? posvećena je jednom od najvećih izumitelja svih vremena u istoriji ljudskog roda i postojanja. Ono što nije uspjelo nijednom čovjeku, pa ni samom Apolonu, Nikoli Tesli je uspjelo. Svojim djelom/strujama, jednu ugašenu i tamnu planetu osvjetlio je i sada se svjetlost njenih gradova vidi iz cijelog svemira…. Za neke, Nikola Tesla je genije, za neke Anđeo, za neke Arhej, za neke gospodar svijeta i munja, za neke svetitelj nauke, za neke uzvišeno božanstvo, za neke tajna neotkrivena i misterija velika, za neke, Nikola Tesla je, najviša ljudska ostvarena mogućnost.

Izdvajam 4 meni zanimljiva naslova i teme iz knjige:
? Krila u anđela – svedočanstvo Vivakanande

?? Najveće dostignuće čoveka – Uoči svog 74. rođenadna Tesla piše…

? Preskočio vekove – Urednik časopisa “Electrical Experimenter” piše Tesli

Zasluge i priznanja – Samo jedan dio od svega što je Tesla izmislio/izumio/stvorio i čovječanstvu pružio

__
Autor ?: Spasoje Vlajić
Priredio ?: Leon Bijelic

Knjigu možete naručiti preko: leonbijelic@gmail.com ili +38765491313 (viber) ili +381628138907 (viber)
__

PREDGOVOR IZ KNJIGE

Upotreba vatre i pronalazak točka smatraju se najvećim otkrićima u drevnoj istoriji ljudskog roda.

Zahvaljujući naučnicima i pronalazačima, među kojima je na samom vrhu Nikola Tesla, otkriveni su do tada skriveni, a moćniji oblici vatre i točka – „električna vatra“ i elektromagnetski točak.

Posle samo stotinak godina od početka primene, njegovi izumi proizveli su neverovatnu energiju od oko 900 biliona bilijardi kilovat-časova. Tesla je od zemlje stvorio malo sunce. Svetlost njenih velegrada noću se vidi i iz svemira. Ono što u vasionskim razmerama do dvadesetog veka nije postojalo, sada je ostvareno: jedna ugašena planeta počela je da svetli, da u svemirska prostranstva zrači i sopstveni sjaj.

Tehnologija vatre je prevaziđena tehnologijom svetlosti, a točak usavršen u elektromagnetno obrtno polje.

Pokrenuta i Teslinim delima, za kratko vreme su učinjena dva suštinska skoka: posle klasične i kvantne fizike utemeljena je i fizika svesti koja proučava prirodu svesti, njena svojstva i razvoj. Uporedo sa tim, tehnologija vatre je usavršena u tehnologiju svetlosti, a ova u tehnologiju svesti.

Sa dubokom verom u gotovo neograničene sposobnosti ljudskih bića, Tesla predviđa da bi na fizičkom planu čovek „mogao da učvrsti, materijalizuje i sačuva nestvarne oblike svoje mašte, prolazne vizije svojih snova. Mogao bi da izrazi sve što je stvorio svojim umom, u bilo kojoj nameri, u čvrstom i neuništivom obliku“.

Ova knjiga zapravo i govori o tom uzvišenom putu ka ujedinjenju predosećanja, osećanja i razuma, vere i nauke. To jedinstvo jasnovidosti i ogleda dalo je kod Tesle gotovo mistične, a ipak nezamenljive tehničke izume. On nije bio samo naučnik, sposoban da dosegne do krajnjih granica saznanja, nego i izumitelj koji je svoje misaone slike neposredno pretvarao u korisne događaje.

Znamenjima koja su ga pratila, vrlinskim načinom života, ostavljenim delima i odnosnom prema veri, Nikola Tesla zaslužuje da bude prvi svetitelj nauke čije će zasluge priznati sve crkve i sve veroispovesti. Tim znakom dobre volje počela bi živa nadgradnja onoga što nas zbližava, što je zajedničko Istoku i Zapadu i svim ljudima.

__

CITATI IZ KNJIGE – TESLA ČOVEK ANĐEO – SPASOJE VLAJIĆ

__

ČUDESNE MOĆI

Sveti Ilija i sveti Sava mogli su da izmole od Gospoda munje i gromove. Tesla ih je proizvodio snagom svog uma, otelotvorenom u njegovim izumima. To živo potvrđuje i jedan od opisa njegovih ogleda:

„Za prvim praskom iznad krova usledio je jedan mnogo jači, a zatim jedan jak kao pucanj puške. Sledeći je bio još jači. Tutanj visoko gore postajao je sve gromkiji i gromkiji, a onda se pretvorio u pravu topovsku grmljavinu sa pražnjenjima koja su brzo sledila jedno za drugim. Urnebes je bio strašan i grmljavina je potresla zgradu iz temelja. U zgradi je blještala avetinjska plava svetlost. Na kalemovima su buktale mase ognjene kose. Svaka stvar u zgradi bacala je igličaste plamene trake“.

Tesla je imao izuzetno retku sposobnostda u svojim „misaonim radionicama“ trodimenzionalno sagleda misaone slike svojih izuma, da ih na taj način ispravlja, usavršava, a potom napravi kao gotov fizički proizvod. Objašnjavajući to svojstvo svoga uma, Tesla kaže: „Moj metod je drugačiji. Ja ne žurim sa opipljivim poslom. Kada dobijem zamisao, odmah počinjem da je razrađujem u svojoj mašti. U glavi menjam građu, pravim poboljšanja i upravljam uređajem. Potpuno mi je nebitno da li mi turbina radi u mislima ili je ispitujem u radionici. Čak primetim da li se pomerila iz ravnoteže. Nema baš nikakve razlike, učinci su isti. Na ovaj način mogu brzo da razradim zamisao, a da pri tom ništa ne dodirnem. Kad odmaknem toliko daleko da u izum unesem svako poboljšanje koje mi padne na pamet i ne vidim mu nikakve mane, ja tom završnom proizvodu svoga uma dam telesni oblik. Moj uređaj radi kao što sam i zamislio, a ogled ispadne tačno onako kako sam planirao. Za poslednjih dvadeset godina nije bilo nijednog izuzetka. A zašto bi i bilo drugačije?“

__

CITATI IZ KNJIGE – TESLA ČOVEK ANĐEO – SPASOJE VLAJIĆ

__

I DEO KNJIGE

ČOVEK ANĐEO

JEDINSTVEN UM

Sa čime je Tesla toliko zadužio čovečanstvo da se predstava o njemu širi i produbljuje do mitskih razmera?

Početak odgovora na ovo pitanje delom je sadržan u predavanju koje je povodom stogodišnjice Teslinog rođenja održao engleski profesor R. Kap: „Daleko u praistoriji nepoznati genije pronašao je točak. To je bilo jedno od najkorisnijih dela koje je jedan čovek bilo kada dao svom rodu. Ovaj pronalazak bio je možda sasvim očigledan, ali pronalazak jednog nevidljivog točka, koji je napravljen ni od čega drugog nego od magnetnog polja, bio je daleko od očiglednog i to je ono što mi dugujemo Tesli. To je moglo da ponikne u jednom sjajnom i jedinstvenom umu“.

Nosilac Nobelove nagrade i jedan od najpoznatijih stručnjaka na polju radiotehnike, E. H. Armstrong, rekao je i ovo o Tesli: „Pronalasci Nikole Tesle na polju polifaznih struja i njegov indukcioni motor bili bi dovoljni da mu ovekoveče slavu…“

O nenadmašnoj veličini Nikole Tesle piše sprski i svetski priznati naučnik Milutin Milanković: „Teslino ime pripada celom čovečanstvu, svim širokim masama ljudstva, koja na celoj zemaljskoj kugli uživa u plodovima njegovih genijalnih pronalazaka…

Nikola, ali daleko izrasli iz naše sredine, Vi ste naš ponos i nebeski znak da će naš narod ovenčan bojnom slavom, dostojno poneti i zastavu misli koju ste Vi razvili u svetlosti dana i visoko uzdigli…“

O velelepnosti Teslinog dela Dr B. A. Bernend, kaže: „Dovoljno će biti ako kažem da kad bismo isključili iz naše industrije učinke rada g. Tesle, svi točkovi te industrije prestali bi da rade, naša kola i vozovi bi stali, naši gradovi bi se nalazili u mraku, a fabrike umrtvljene. Da, njegov rad je tako dalekosežnog značaja, da je postao potka i osnova svakoj industriji…“

__

CITATI IZ KNJIGE – TESLA ČOVEK ANĐEO – SPASOJE VLAJIĆ

__

KRILA U ANĐELA (svedočanstvo Vivakanande o Tesli)

Produbljujući mit o Tesli, pisac i vajar Radovan Ždrale na svoj način opisuje susret Tesle sa istočnjačkim mudracem:

Indijski jogin Vivakananda ostavio je svedočanstvo o Teslinim natprirodnim moćima. U čudesnom ogledu Tesla uvodi Vivekanandu u boravište Brame, Višnua i Šive. Bukvalno je pokazao njihovu energiju pokrenuvši ruku dugačku do zvezda; razgovarali su sa njima, da bi mu Šiva rekao: Vivekananda, njega moraš smatrati moćnijim od nas jer njegovo dvojno postojanje ima značajne prednosti nad našim postojanjem, njegovo poreklo je dublje od našeg“.

Za doktora Abramovića Tesla je uznesen iznad pojmljivog: Tesla je Božiji Arhej i kao takav on je zemaljsko oličenje anđeoskih činova koji su iznad Anđela i Arhanđela.

Mnogi su, neposredno i posredno, prepoznavali Teslina anđeoska svojstva i sposobnosti. Među njima je i američki pesnik R. A. Džonson. On je povremeno, zajedno sa čuvenim Mark Tvenom boravio u Teslinoj laboratoriji. U toj čudesnoj sredini nadzemaljske svetlosti, blistavih praskova i loptastih munja, pesnik je podlegao uticaju Teslinog duha i napisao pesmu „U Teslinoj laboratoriji“ u kojoj kaže:

„Misli su to, misli – što mame duhove
Da okove skinu, jer nam guše snove,
Da dobrim ispune sad vremena cela,
Što za svet nastaju. Gle, osmesi stoje
Ko zora u svetu! Šire se!… I roje!
Slušajte! – To šušte krila u anđela!

Srodan božanski smer proročki je osetio i jedan od najvećih sprskih guslara kome se desla iskreno divio, Perun Perunović. U desetercu, ispevanom povodom proslave 80 godina od Teslinog rođenja, on proročki veli:

„Sad slavimo besmrtnoga Teslu,
krilatoga i vidovitoga,
kome ravnog u svijetu nema,
Srbin ima Teslu čudotvorca,
koji čuda u svijetu stvara….
Bog mu dao zdravlje i veselje
našem rodu jugoslovenskome
koji slavi svetog svetitelja
svetitelja Teslu Ličanina
najvećeg među najvećima
najmilijeg među najmilijima!
Blago onom koji ima svoga
svoj svojega nikad izdat neće!“

Ovi stihovi, veliki po jedinstvenosti i duboko iskreni, dostižu snagu sa kojom je predviđanje kad se u njega poveruje, ujedno i stvaranje budućnosti. Oni postavljaju Teslu tamo gde mu je i mesto – među svetitelje nauke!

__

CITATI IZ KNJIGE – TESLA ČOVEK ANĐEO – SPASOJE VLAJIĆ

__

NEPROLAZNI SJAJ

Neprolazni sjaj Nikole Tesle jeste njegovo uzdizanje do duhovnog prauzora koji u sebi nosi božanstvena oličenja anđeoskih vrlina i sposobnosti.

OD ČAROBNJAKA DO SVETITELJA

Mnoge Tesline sposobnosti ostale su neshvatljive za većinu ljudi. Otuda i predstava o njemu vijuga od čarobnjaka do svetitelja, pa i više od toga.

Osnivači „teslijanske crkve Unarijus“ u Kaliforniji, slave Teslu kao zemaljsko oličenje Arhanđela, dok ga doktor Abramović postavlja na još višu nebesku lestvicu, među Starešine Načela, Arheje.

__

CITATI IZ KNJIGE – TESLA ČOVEK ANĐEO – SPASOJE VLAJIĆ

__

BESTELESNI TESLA U ANĐELA

Opisujući boravak „među duhovima umrlih“ i putovanja u susednu stvarnost, Tesla višestruko povećava tajnovitost bestelesnih putovanja, a i zagonetnu prirodu svoje ličnosti:

„Tamo sam bio zatvoren… Proveo sam noć najstrašniju od svih noći u svom životu, u društvu sa duhovima umrlih….

Video bih nova mesta, gradove i zemlje, živeo bih tamo, sretao ljude i sklapao prijateljstva i poznanstva, i ona bi mi bila isto toliko draga kao ona iz stvarnog života i nimalo manje snažna…

Natprirodna bića su me prenela iz sveta snova u svet stvarnosti. Moj svet je bio lep, eteričan, kako sam mogao da ga zamislim. Onaj koji sam našao ovde bio je svet mašina; dodir sa njim je bio grub ali se meni sviđao…“

__

CITATI IZ KNJIGE – TESLA ČOVEK ANĐEO – SPASOJE VLAJIĆ

__

NAJVEĆE DOSTIGNUĆE ČOVEKA

Ovde prenosimo Teslina razmišljanja u časopisu New York American, od 6. jula 1930. godine, uoči njegovog 74 rođendana.

Ovako govori Tesla, zemaljski srodnik anđela:

„Kada se dete rodi, njegova čula dolaze u dodir sa spoljnim svetom.

Talasi zvuka, toplote i svetlosti udaraju na njegovo slabo telo, njegova osetljiva živčana vlakna podrhtavaju, mišići se poslušno skupljaju i opuštaju: jedan udisaj, izdisaj i tim činom čudesna mala mašina, neshvatljivo osetljiva i složene građe, kakve nema na svetu, biva ukoščana u mehanizam svemira.

Mala mašina radi i raste, obavlja sve složenije radnje, postaje osetljiva na sve tananije uticaje i najzad se u potpuno razvijenom biću – čoveku – ispunjava jedna nerazumljiva, neobjašnjiva i nesavladiva želja: da oponaša prirodu, da stvara, da sam radi takva čuda koja opaža oko sebe.

Nadahnut tim zadatkom on istražuje, otkriva i pronalazi, smišlja i gradi, i obogaćuje spomenicima lepote, veličine i strahopoštovanja zvezdu na kojoj se rodio.

On silazi u utrobu Zemljine kugle da iznese njeno skriveno blago i da za svoju upotrebu oslobodi njene ogromne zarobljene energije.

On osvaja tamne dubine okeana i plavetne oblasti neba

On prodire u najdublja skrovišta i šupljine građe molekula i otkriva svom pogledu beskonačno udaljene svetove. On potčinjava i stavlja u svoju službu besnu, razornu varnicu Prometeja, titanske snage vodopada, vatre i plime.

On pokorava grmljavinom praćenju munju Jupitera i poništava vreme i prostor. On i samo veliko Sunce čini poslušnim i vrednim robom.

Njegova snaga i moć su takvi da nebesa odjekuju i cela Zemlja se trese od samog zvuka njegovog glasa.

Šta budućnost krije za ovo čudno biće, rođeno u jednom dahu, od tkiva koje je uništivo, a ipak besmrtno, sa njegovim zastrašujućim i božanskim moćima? Kakvu će magičnu stvar on na kraju iskovati? Šta će biti njegov najveći čin, njegovo krunsko dostignuće?

Nekada davno saznao je da sve što je opipljivo potiče od jedne prvobitne materije, neshvatljivo tanane, koja ispunjava ceo svemir – od Akaše ili svetlosnog etera – na koju deluje životvorna Prana ili stvaralačka sila, koja uvodi u postojanje, u beskrajnim kružnicama, sve stvari i pojave.

Od prvobitne materije, stavljene u beskrajno malo vrtloženje ogromne brzine, nastaje gruba materija; kada sila oslabi kretanje se zaustavlja i materija iščezava, vraćajući se u oblik prvobitne materije.

Može li Čovek da ovlada tim najveličansvtenijim procesom, koji od svih prirodnih procesa pobuđuje najveće strahopoštovanje?

Može li ond a podjarmi neiscrpne energije prirodne tako da one svoje radnje vrše pod njegovim upravljanjem, i još više od toga – može li on toliko usavršiti svoj način upravljanja da one stupaju u dejstvo jednostavno snagom njegove volje?

Ako bi on to mogao, imao bi gotovo neograničenu i natprirodnu moć. Na njegovu zapovest, sa samo neznatnim naporom od njegove strane, stari svetovi bi nestajali, a novi bi, po njegovoj zamisli, stupali u postojanje.

On bi mogao da učvrsti, materijalizuje i sačuva nestvarne oblike svoje mašte, iščezavajuća viđenja svojih snova. Mogao bi da izrazi sve što je stvorio svojim umom, u bilo kojoj razmeri, u čvrstom i neuništivom obliku.

Mogao bi da menja veličinu ove planete, da upravlja njenim promenama godišnjih doba, da je vodi kroz dubine svemira po bilo kojoj putanji koju izabere.

Mogao bi da izaziva sudare planeta i da stvara svoja sunca i zvezde, svoju toplotu i svetlost. Mogao bi da začinje i razvija život u svim njegovim beskonačnim oblicima.

Stvaranje i uništavanje materijalne tvari, njeno udruživanje u oblike po svojoj želji, to bi bila vrhunska objava čovekovog razuma, njegova najpotpunija pobeda nad fizičkim svetom, njegovo krunsko dostignuće koje bi ga stavilo uz bok njegovog Tvorca i ispunilo njegovu konačnu sudbinu“.

Ove Tesline reči su vidovite, hrabre, mnogima nerazumljive, a nekima nerazumne. One nagoveštavaju ona krajnja dostignuća koja će loveka staviti „uz bok njegovog Tvorca.“ Tesline proročke vesti izviru iz duboke, drevne mudrosti.

Koja je Teslina veličina kad nam predočava i u nama budi zaboravljene sposobnosti koje je Gospod dao bezgrešnom čoveku? Da li je Tesla preteča preporođenih Božijih sinova koji će opet biti slični anđelima?

__

CITATI IZ KNJIGE – TESLA ČOVEK ANĐEO – SPASOJE VLAJIĆ

__

ZEMALJSKI SRODNIK ANĐELA

Po mišljenju dr Velimira Abramovića, Tesla je, kao jasnovidac, imao svestan uvid u celinu svemirskog Bića, imao je pristup jezgru božanskog sjaja, središtu isijavanja ljubavi i svetlosti. Sam Tesla za sebe kaže da je „deo svetlosti, a ona je muzika. Ta muzika je večno kruženje zvezdanih nebesa. Uvek je čujem. Hteo sam da osvetlim čitavu zemlju. U njoj je dovoljno elektriciteta da postane drugo sunce.

NAUČNIČKA VIDOVITOST

Za dr Abramovića, Tesla je pravi naučni vidovnjak, vizionar. A svi pravi veliki vidovnjaci su bukvalni, oni naprosto opisuju prizore svojih viđenja do detalja. Isto tako je Tesla prenosio svoje misaone slike u materijalne oblike bez ikakvog logičnog razmišljanja. Dakle, neposredno iz uma, bez logičnog usporavanja. I kao što priroda isključivo stvara nikome ništa ne objašnjavajući, tako isto ponašao se i Tesla.

Posebno pitanje koje je zanimalo Teslu, Rendgena i ostale koji su istraživali X zrake, bila je njihova priroda: da li su čestice, ili talasi? I pored osporavanja Tesla je, verujući svom predosećaju, tvrdio da su X zraci, čestice.

Kompton je vršio oglede sa kojima je na osnovama Teslina naučničke vidovitosti, postavio praktične temelje kvantne fizike. Naime, Tela je 27 godina pre Komptona izričito tvrdio da su X zraci čestice?!

__

CITATI IZ KNJIGE – TESLA ČOVEK ANĐEO – SPASOJE VLAJIĆ

__

IZUMITELJSKA VIDOVITOST

Posle njegovog predavanja u Američkom institutu inženjera (16. maja 1888.) pod naslovom „Nov sistem motora i transformatora naizmenične struje“, bilo je jasno da je nastupilo novo doba sa Teslinom tehnologijom koja će preobraziti svet.

Velelepna kula na Long Ajlendu u blizini Njujorka čiju je izgradnju Tesla započeo 1900. godine. Evo šta o tome piše H. Gernsbek, urednik časopisa Elektrical Experimenter: „Zamislite da je jedan čovek pre sto godina bio dovoljno hrabar da projektuje i izgradi ogroman toranj za prijenos ljudskog glasa, muzike, slika, novinskih vesti pa čak i energije, kroz Zemlju, na bilo koju daljinu, bez žica! On bi verovatno bio obešen ili spaljen na lomači. Tako je i Tesla, kada je izgradio svoj čuveni toranj, bio stotinu godina ispred svog vremena, ali glupi podsmesi koji dolaze od naših današnjih salonskih „naučnika“, ni u najmanjoj meri ne dotiču Teslinu veličinu…

Istražujući mogućnost da se preko različitih talasa, naročito mehaničkih, otkriju udaljeni predmeti na kopnu i u moru, kao i naslage uglja i nafte, Tesla je preteča savremene geodinamike i seizmologije. On je tu oblast nazvao „telegeodinamika“.

Tesla je znatnim delom utemeljio dvadeseti vek, a i budućnost posle toga.

On je čovečanstvu dao mnogo više od tehničkih izuma. Ostavio je dalekovide poruke i postavio zadatke koje suvremeni naučnici još uvek raščitavaju i rešavaju da bi ih primenili u novoj naučničkoj oblasti koju bih nazvao „Teslina fizika i tehnologija svesti“.

__

CITATI IZ KNJIGE – TESLA ČOVEK ANĐEO – SPASOJE VLAJIĆ

__

LJUDI ANĐELI

Unutrašnjim vidom je sagledavao mnoge pojave, odnose, zakone i načela koji su za njegove savremenike bili daleki, neshvatljivi, nemogući. Sam Tesla u knjizi „Moji izumi“ o tome kaže:„Moj projekat je usporen zbog zakona prirode. Svet nije bio spreman za njega. Bio je isuviše ispred svog vremena. Ali će na kraju ti isti zakoni prevladati i pretvoriti ga u veličanstven uspeh“.

ANĐEOSKI VID

Anđeli borave u nebeskom, bestelesnom, nadprostornom, nadvremenom i naduzročnom svetu. To je svet odakle se istovremeno vide prošlost, sadašnjost i budućnost. Kod ljudi koji su dostigli više oblasti duhovnosti, taj se „anđeoski vid“ javlja kao neposredan uvid u duboke, celovite odnose između pojava i nadlogičan predosećaj za ono što će se tek desiti.

„Daleko preko granica zapažanja naših čula, duh još uvek može da nas vodi… Predosećaj je iznad logičkog mišljenja…“ – Nikola Tesla

U sprezi moždanih talasa i misli, nalazi se osnovna energija koja prožima, pokreće i uređuje ostala energetska polja, poznate sile i prirodu. To je ona tiha moć koja oblikuje budućnost po čarobnom obrascu: kakve su ti misli, takav ti je život!

__

CITATI IZ KNJIGE – TESLA ČOVEK ANĐEO – SPASOJE VLAJIĆ

__

VASIONSKA SVRHA UMA

Tesla je tumač jednog višeg reda i vesnik novog doba u kome će, uz ostala blistanja, posebno zasijati vasionaska svrha uma.

Sve što postoji je i talasne prirode. Svaka pojava, živa i neživa, svesna i beslovesna, znana i neznana, uronjena je u beskrajni okean raznih talasanja. Svet je složen sastav energetskih titraja u koje je uronjen i sam čovek.

Svaki naš atom, svaka ćelija i celo biće zrače ono što je energetski otisak nas samih.

Mozak zrači elektromagnetne talase sa najmanjom energijom u celoj prirodi. Dakle, energija moždanih talasa, koji su noseća podloga za još tananija zrnca svesti, osnovno je gradivo svih svetova.

Grešno je i pogubno kad čovek zbog gordosti i pohlepe izopači svoje prirodne sposobnosti i ne ostvari svoj uzvišeni zadatak: očuvanje prirode, života, vasione…

Na putu mudrosti i spasenja bude se anđeoske sposobnosti sa kojima naše svesno „ja“ može uploviti u samu svetlost, može da upravlja procesima unutar svetlosti i oblikuje budućnost.

__

CITATI IZ KNJIGE – TESLA ČOVEK ANĐEO – SPASOJE VLAJIĆ

__

PRIRODA ANĐELA

Anđeli su nevidljiva, bestelesna, besmrtna bića nepromenljivo mlada, lepa i snažna. Oni se ne kolebaju između dobra i zla, pošto su već dobri i sveti kao što su bili i kada ih je Bog stvorio. Među anđelima vlada neviđenja sloga, jednodušnost i ljubav. Anđeli su božanska borbena sila i zato se u Bibliji nazivaju „Nebeske vojske“ i „vojske Gospodnje“.

Predvodnik anđela u borbi protiv palih duhova tame jeste Sveti Arhanđel Mihailo.

Delatnost anđela je dvostruka: na nebu oni veličaju Boga, a na zemlji objavljuju Božje zaposvesti i na razne načine pomažu ljudima. Sama reč „Anđeo“ označava vesnika ili glasonošu.

Sveto pismo i svetootačka baština jasno svedoče da anđeli neprekidno deluju u ovom svetu. Oni prenose poruke od Boga ljudima, savetuju, nadahnjuju, upućuju, učestvuju u bojevima, izbavljaju od stradanja, pomažu u opasnostima, hrane, leče, prenose sa jednog na drugo mesto, isceljuju i mnoga druga čudesa čine.

__

CITATI IZ KNJIGE – TESLA ČOVEK ANĐEO – SPASOJE VLAJIĆ

__

DESET TESLINIH VRLINA

Celo Teslino delo nadahnuto je ljubavlju i nepobitno svedoči o njegovom uzvišenom čovekoljublju.Sa veličinom čovekoljublja divno se stapa i toplo Teslino milosrđe koje izvire iz ove njegove isposvesti: „Prosjaka ne mogu da odbijem kadgod mislim da bi trebalo. Znam da ih je među njima mnogo od zanata, ali ne mogu ga odbiti i gledati kako preda mnom stoji i moli“.

Temelji Teslinog bića bili su vera, revnost u veri i molitva. Tesla je blistao posebnom moralnom čistotom. Uzdržavao se, a vremenom i potpuno odrekao čulnih strasti da bi, kako je sam govorio, svu svoju snagu usmerio na dostignuća koja će doneti dobro čitavom čovečanstvu.

I pored nemerljivih dobara koje je dao čovečanstvu, Tesla je tiho boravio u svom svetu, smerno se mireći sa neopravdanim udarima koje je trpeo.

Po ličnom svedočenju Tesla je od malena vežbao suzdržanostda bi celog života razvijao tu divnu vrlinu.  Ona mu je pomogla da izbegne mnoge izazove i grešna ponašanja. Opisujući te vežbe, on kaže: „Mogućnost snage volje i samosavlađivanja neobično su privlačile moju živu uobrazulju, pa sam i sam počeo da se vežbam u tome. Ako bih dobio slatkiš ili sočnu jabuku, što sam inače neobično voleo da jedem, ja bih davao drugom dečaku i trpeo Tantalove muke, osećajući na kraju zadovoljstvo… U početku je to zahtevalo žestok umni napor da bi savladao sklonosti i želje, no kako su godine prolazile taj sukob je slabio i najzad su volja i želja postali isto. Tako je i danas i u tome leži tajna svih uspeha koje sam postigao“.

Retki su primeri u istoriji ravni Teslinoj darežljivosti. Ona je nadlična, ispoljena prema celom čovečanstvu, a i lična kad se radi o prijateljskim odnosima. Kad se Vestinghaus našao u novačnim teškoćama Tesla je na svoju štetu poništio ugovor vredan milion dolara, što je u to doba bilo basnoslovno bogatstvo…

Tesla je, dakle, preteča svečoveka i uzor kako se postaje svečovek.

Vrednovan u odnosu prema deset najvećih vrlina Tesla je zablistao nemerljivom veličinom svečoveka, Božjeg pravednika koji se, napajan anđeoskim svojstvima diže u svet besmrtnih nebesnika. On je prešao sa one strane zlatnih vrata kroz koja prolaze najveći duhovni prauzori dižući se u bestelesne svetove Anđela, Arhanđela i još više, više…

__

CITATI IZ KNJIGE – TESLA ČOVEK ANĐEO – SPASOJE VLAJIĆ

__

TESLA JE MEĐU NAMA

Molitva je najbolji način da se pokrene ta unutrašnja energija i iskoristi za masovni preobražaj i uznošenje do viših stanja svesti.

 • Šta je za vas više stanje svesti?

Sa molitvom dolazi do smirenja. Smiren čovek stiče mogućnost da proširi svoje uvide u nevidljive nivoe postojanja sastavljene i od jona, raznih sila, ali i energija simbola, predstava, duhovnih praslika. U tom stanju energija našeg uma se širi jedinstvenim poljem sila i uspostavlja most između čulne i natčulne stvarnosti, ovog i onog sveta. Naše misli mogu da pokrenu simbole i da ih „ožive“, da ih prevedu iz nevidljivog u vidljivi svet.

Tesla je često bio u višim stanjima svesti. Mogao je da dosegne tanani nivo sporazumevanja mislima koji razume svet oko nas: biljke, ptice, životinje. U takvim stanjima sporazumevao se i sa svojom belom golubicom.

ANĐEO NAUKE I ZNANJA

Teslini izumi su obeležili ovaj vek i bez njih bi naša civilizacija – jednostavno (pre)stala. Današnji sistemi snabdevanja električnom energijom zasnivaju se na Teslinim izumima. Njegovi električni su motori u svakoj fabrici, a generatori naizmenične struje pokreću sve- od uglja do atomske energije.

__

CITATI IZ KNJIGE – TESLA ČOVEK ANĐEO – SPASOJE VLAJIĆ

__

TESLIN ANĐEOSKI ČIN

Prema crkvenom predanju, koje je sveti Dionisije Arepagit obradio u delu O nebeskoj Jerarhiji, devet anđeoskih činova dele se u tri hora: najviši, srednji i najniži. U svakoj od tih grupa postoji po tri čina.

Gospod otkriva svoju volju najvišim Anđelima, a oni, sa svoje strane prosvetljuju ostale. Tako tajne Božije snishode od viših ka nižim horovima, od Serafima prema Anđelima.

Trojstvo najviših činova sačinjavaju: Serafimi, Heruvimi i Prestoli.

Najbliži Bogu, oni su iznad prostora, vremena i svega što je poznato čoveku. Zato su ljudima nepojmljivi, nezamislivi. Oni ne stvaraju nego u veličanstvenom miru večnosti prenose životni Božiji dah koji iskonskom snagom Postanja prožima celu vasionu. Slaveći Gospoda oni istovremeno primaju od Njega najviša dobra i isijavaju ih kao Ljubav, Lepotu, Svetost, Mudrost, Pravdu, Dobrotu, Istinu… Oni očituju Božje prisustvo nižim anđeoskim činovima, a ovi to snishode u vreme i prostor, među ljude.

U srednjem trojstvu anđeoskih činova su: Gospodstva (Plemstva), Sile i Vlasti.

Preko njih se ispoljava Božja veličanstvenost i svemoć. Zaduženi su da upravljaju zakonima fizičkog sveta, ali i da ih nadilaze pripremajući čuda na zemlji. Održavajući red na nebeskim putanjama oni sprečavaju pale duhove da unište svet.

Najnižem trojstvu anđeoskih činova pripadaju: Načela (Poglavarstva ili Starešinstva), Arhanđeli i Anđeli.

Mada nevidljivi oni proživaju materijalni svet i deluju u njemu, a poznaju i tajne ljudske svesti, uma, duše. Nadgledaju ponašanje ljudi i usmeravaju ih ka dobru, a posebno obdarene pravednike nadahnjuju da donose ispravne odluke i stvaraju dela sa kojima pokreću napredak naroda i razvoj čovečanstva.

Nadahnut, kako sam kaže, iz vaseljenskog jezgra Svetlosti, Lepote i Ljubavi, a izgleda i vođen silom Arhanđela svetlosti, znanja i izumiteljstva Urijelom, Tesla je neposredno sagledavao duhovne praobrasce po kojima deluje fizički svet. On ih je prevodio u otkrića i izume koji su doneli „temeljan i mnogostruki uticaj na tehničko umeće i nauku da ih nema ravnih u istoriji“.

Sa odlikama prvog svetitelja nauke Tesla se napajao onim što ka ljudima prenose Anđeli Plemstva (Gospodstva), a oni su na samom pragu najviših anđeoskih činova. Dakle, Tesla je upio nebeske vrednosti koje zrače više sile nego što su to Anđeli, Arhanđeli i Arheji iz hora Načela.

Teslina dela su i njegova propusnica među večito Plemstvo Uma odakle sa Anđelima Plemstva učestvuje u održanju reda na nebeskim putanjama i pripremi za najveličanstveniju promenu na zemlji: božanski preobražaj ljudi u anđele!

__

CITATI IZ KNJIGE – TESLA ČOVEK ANĐEO – SPASOJE VLAJIĆ

__

JAVIO SE U SNU – Siniši, sinu Vlajićevom

Tih dana često sam šetao sa najstarijim sinom Sinišom i razgovarali smo o njegovom doktoratu. Jedne večeri prilazili smo uglu Trgovačke i Vodovodske ulice u Žarkovu, kad Siniša ispriča:

 • Sanjao sam da razgovaram sa Nikolom Teslom, koga ne vidim jer je iza neke ograde. Naš razgovor je dug i sadržajan. Tesla mi prenosi neku važnu poruku u vezi sa mojim doktoratom. Poruka je povezana sa simetrijom, ali još nisam potpuno osvestio njenu suštinu. Na kraju razgovora Tesla mi je rekao: „Nema potrebe da se sećaš svega što sam ti govorio. Zapamti samo da je ključ u broju 355“

Kad je Siniša pomenuo broj 355 prolazili smo pored limene ograde koja je štitila gradilište „Hipo banke“. Tada mi Siniša začuđeno reče: „Kad mi je u snu pomenuo simetriju i broj 355 Tesla je bio iza ove ograde.“ Uto mi dah zastade od iznenađenja. Sa druge strane ograde, u odnosnu na nas, pojavio se automobil sa „neverovatnim“ brojem – 355 553. Billo je čudesno ogledalsko preslikavanje broja koga je Tesla, zaklonjen iza ograde, saopštio u snu.

II DEO KNJIGE

ANĐEOSKI DAROVI

TESLA I „ČESTICE SVESTI“

Tesla smatra da je celokupna priroda živa, prožeta svešću i kaže:

„Svemir je živ u svim svojim vidovima poput kakve misleće životinje… kamen je misaono i osećajno biće, kao što su to biljke, zver ili čovek… zvezda koja sija traži da je gledamo, i da nismo previše zauzeti sobom, razumeli bismo jezik i poruke…

Svoje disanje, oči i uši čovek mora da uskladi sa disanjem, očima i ušima celog svemira…“

__

CITATI IZ KNJIGE – TESLA ČOVEK ANĐEO – SPASOJE VLAJIĆ

__

UM STVARA MATERIJU

Iz nekih otrkića kvantne mehanike razvila se jedna od osnovnih pretpostavki u fizici svesti: dok otkriva stvarnost istraživač uporedo, delovanjem misli, naduzročno učestvuje u njenom oblikovanju i stvaranju novih pojava.

Oduševljava i nadahnjuje sama pomisao da je misaono oblikovanje postojećih i stvaranje novih čestica zapravo uvod u ostvarenju Teslinih predviđanja o čemu je, između ostalog, pisao u članku Najveće dostignuće čoveka.

Predviđanje, kada se u njega poveruje, ujedno je i stvaranje budućnosti. – Spasoje Vlajić

SILA NAD SILAMA

Pored poznate četiri sile u prirodi deluje i peta sila povezana sa sadržajem misli i zato je nazvana sila značenja. Ona deluje tako što smisaono srodni sadržaji naduzročno (bez vidljivih uzročnih veza) privlače jedni druge.

Uticaj sile značenja ispoljava se preko saobraznih (sinhronicističkih) pojava u kojima se određeni misaoni sadržaji preslikavaju u odgovarajuća fizička stanja.

__

CITATI IZ KNJIGE – TESLA ČOVEK ANĐEO – SPASOJE VLAJIĆ

__

ČESTICE SVESTI

Fotoni su najmanji sačinitelji elektromagnetne sile, a čestice svesti su najmanji sačinitelji sile značenja, povezane sa elektromagnetnim poljem uma.

Prevođenje misli u događaje vrši se simetrijskim preslikavanjem iz viših dimenzija uma u niže dimenzije fizičkog sveta.

Dakle, misli pokreću silu značenja, a ona preko čestica svesti i energije simetrijskog poretka naduzročnim radom dovodi do istovremene podudarnosti misli i događaja. Misli su naduzročni pokretači koji preko sile značenja, čestica svesti i simetrijskog poretka, oblikuju fizičke događaje, a time i stvaraju budućnost.

Darom svesti čovek može da stvara i ono što do sada nije bilo – stvoritelj je stvorio stvaraoca.

UZDANICE DUHOVNOG VITEŠTVA

Tesla je na različite načine pronicao u velike tajne prirode i života koristeći, između ostalog, drevno uputstvo za sticanje mudrosti: upoznaj samoga sebe.

__

CITATI IZ KNJIGE – TESLA ČOVEK ANĐEO – SPASOJE VLAJIĆ

__

BOŽANSKI OBRAZAC ZA USPEH

U pradavno doba, kada je vreme još mirisalo na iskon, drevni mudraci dobiše božanski obrazac i zapisaše ga kao svetinju. U Indiji to beše atmanam viddhi; u Grčkoj – gnothi seauton; u Rimu – nosce te ipsum, što znači upoznaj samoga sebe!

Ta božanska zapovest, vodilja Orfičarima i Pitagorejcima, pripisana je bogu Sunca, svetlosti, lepote i vidarstva, Apolonu. Na ulazu u njegov delfijski hram, prastaro „središte sveta“, pisalo je: gnothi seauton.

TESLINO VASIONSKO DELO

Uz mnoga dostignuća, Tesla je postigao i jedno velelepno, vasionsko. On je od Zemlje stvorio malo Sunce. Zahvaljujući Teslinim izumima svetlost njenih velegrada noću se vidi i iz svemira. Jedna ugašena planeta ponovo je počela da svetli. To nije uspeo ni mitski Apolon, niti iko drugi.

__

CITATI IZ KNJIGE – TESLA ČOVEK ANĐEO – SPASOJE VLAJIĆ

__

NJEGOŠ I TESLA

Šta je to nadnaravno, božansko u delima Njegoša i Tesle?

Njegošsaopštava tajne skrivene u dubinama skrivenog poretka. On duhovnim čulima predoseća zakone sklada i lepote koji će se tek otrkiti. Svojim delom on je „veliki simbol“ energija koje pobuđuju desnu moždanu stranu i drže je u ravnoteži sa levom.

Tesla daje smernice za buduću fiziku i tehnologiju svesti koja će, utemeljena na obrascu „upoznaj samoga sebe“ preobraziti svet, a nauku uzdignuti do oduhovljene nauke. Svojim delom on je „veliki simbol“ energija, koje pobuđuju levu moždanu stranu i drže je u ravnoteži sa desnom.

A skladnim korišćenjem obe moždane strane leve i desne, spontano dolazi do smirenja, uma sa kojim se bude preslikana anđeoska svojstva u čoveku i skrivene sposobnosti uma.

__

CITATI IZ KNJIGE – TESLA ČOVEK ANĐEO – SPASOJE VLAJIĆ

__

DUHOVNI VITEZOVI

Duhovni vitez je svečovek koji je osvestio svoju bogoliku suštinu i duhovnim krštenjem izašao na unutrašnji Jordan. Na putu dobra on se približava onim velikim tajnama koje je Isus poverio dvanaestorici svojih učenika, a one najveće samo trojici. To su tajne o nebeskom naduzročnom svetu iz kojeg duh vlada nad materijom, a um, preko misli, upravlja fizičkim silama.

Duhovni vitez je pravednik koji ima jaku veru, smiren um, ljubav u duši, a radost, polet i snagu u srcu. To su božanski darovi za one koji čuvaju vrline i na putu su pravde, mudrosti, spasenja. Po svojoj prirodi takav čovek je čudotvorac misli i svetlosti. On ljubavlju služi Bogu i ljudima, a verom pridobija prirodu da ona njemu dragovoljn pomaže.

Duhovni vitezovi okupljaju na načelima ljubavi i dobrote sve narode u jedinstveno bratstvo – bratstvo u kome je kroz radost života i punoću ljubavi, svaki čovek svečovek čija pojedinačna duša oseća božansku silinu zajedničke duše čovečanstva.

TESLA – ČOVEK ISPRED BUDUĆNOSTI 

Samo ono što božanskim vezom svesti i duše spojimo sa duhovnim svetom dobija zamah da se digne u neprolazne visine čarobne stvarnosti u kojoj je svaki trenutak dubok kao večnost, a svaka točka široka kao beskraj.

__

CITATI IZ KNJIGE – TESLA ČOVEK ANĐEO – SPASOJE VLAJIĆ

__

VESNIK ZLATNOG DOBA

„Predosećaj je iznad logičkog mišljenja… Od onog dana kada počne proučavati duhovne (parapsihološke) pojave, nauka će za deset godina napredovati više nego u svim vekovima svoje istorije… Energija jedne misli može odrediti kretanje svemira…“ – Nikola Tesla

PRESKOČIO VEKOVE – Urednik časopisa piše Tesli

Snažan predosećaj da je Tesla ispred svog vremena imali su i njegovi savremenici. Tako je X. Gernsbek, pronalazač sa 80 priznatih patenata u SAD i „čovek koji je izmislio budućnost“, u vezi sa Teslom piše (Electrical Experimenter, januar 1919.):

„Nikola Tesla je po mišljenju uglednih stručnjaka, najveći pronalazač svih vremena. Tesla ima više izvornih izuma nego ijedan drugi čovek tokom povesti. Smatra se da je veći od Arhimeda, Faradeja ili Edisona. Njegovim osnovnim i onim revolucionarnim otkrićima nema ravnih u letopisima sveta. Sasvim je moguće da je njegov genije jedno od sedam čuda umnog sveta.

Dr Tesla, rekao sam mu, vi znate koliko vas mi cenimo, što može biti važno, a možda i ne. Međutim, široka javnost malo zna o vašem značaju. Čak i oni koji su tehnički obrazovani – izvinite na otvorenosti – misle da ste vi ili sanjar, ili, još gore, da ste ludi. Činjenica je da vas svet ne razume, jer vi živite u sledećem veku. Mojsije je bio veliki čovek, ali Biblija nas uči da je govorio kao da mu je „jezik otežao“ i da nisu mogli da ga razumeju. Zbog toga je, umesto njega uvek govorio njegov brat saopštavajući slušaocima šta je Mojsije hteo da kaže. Zato dozvolite da (naš časopis) „Eksperimenter“ bude vaš brat? Zašto nam ne biste dozvolili da prevedemo vaše delo na jezik koji će biti  razumljiv običnom čoveku? Mi imamo znanje i tehničko umeće da kroz grafiku i slike u boji dostojno predstavimo vaše izume… Vi stde veliki izumitelj, ali vas vaše obrazovanje iz 21. veka čini nerazumljivim za javnost iz 20. veka…“

__

CITATI IZ KNJIGE – TESLA ČOVEK ANĐEO – SPASOJE VLAJIĆ

__

RAZGOVOR SA PLANETAMA

U časopisu New York Herald (12. oktobar 1919.) piše:

„Savremeno istraživanje je otkrilo činjenicu da u svemiru postoje i drugi svetovi, u položaju veoma sličnom našem, kao i da se organski život naglo razvija svuda gde ima toplote, svetlosti i vlage. Mi danas znamo da takvi uslovi postoje na nebrojanim nebeskim telima…

Ako bi to bio slučaj, mada je sve što bi mi na našoj planeti mogli postići od neznatne vrednosti u poređenju sa usavršavanjem sredstava koja bi nam pomogla da ovladamo tajnama koje su oni već morali otkriti u njihovoj borbi sa nemilosrdnim silama prirode. Kakva bi to tragedija bila ako bismo jednog dana ustanovili da je taj čudesni svet već konačno stigla njegova neizbežna sudbina i da je izgubljeno sve ono dragoceno znanje do kojeg je on možda došao i koje je, možda, pokušao da nam prenese…

Godine 1899. ja sam radio na izgradnji jednog snažnog bežičnog predajnika… (kula u Koloradu).

U to vreme je bilo objavljeno da je moja kula bila namenjena za slanje signala na Mars, što nije bio slučaj, ali je tačno da sam predviđao mogućnost da uređaj bude u stanju da posluži i za oglede u tom pravcu… No, naša sposobnost da pošaljemo signal preko neizmernog prostora koji nas deli od susednih planeta bila bi beskorisna ako su one beživotne i neplodne ili nastanjene još nerazvijenim rasama živih bića.

__

CITATI IZ KNJIGE – TESLA ČOVEK ANĐEO – SPASOJE VLAJIĆ

__

ELEKTROMAGNETNA POLJA UMA

Da bi čovek objasnio neku pojavu on u trenu treba da „pretraži“ svoje znanje, zatim da se seti pogodnih primera i da iz celokupne jezičke riznice nađe prave reči. I svi ti sadržaji svesti i uma su zapisani u moždanim elektromagnetnim talasima i poljima koji se prenose u elektromagnetizam okruženja.

Stojeća elektromagnetna polja uma i slične pojave, nazivaju se različitim imenima kao što su: peta dimenzija, dimenzija uma, psihosfera, neosfera, zajednički nesvesno (nadsvesno), egregor, astral, orgon, aura, akaša, posmrtna (bardo) ravan, nebo, knjiga života, hologramsko ogledalo, morfogenetsko polje…

MEĐUZVEZDANA ZAJEDNICA

U čudesnim poljima uma, nalazi se natčulna osnova svega što postoji. U toj dimenziji smo svi mi, ali i tanana energetska obličja ostalih svesnih bića iz susedne stvarnosti i vasionskih prostranstava. Posmatrano u tom svetlu, susreti sa svesnim bićima iz drugih svetova dešavaju se u petoj dimenziji, dimenziji elektromagnetnih polja uma.

Krunski domet je vrlinsko ponašanje i razvoj uzvišenih svojstava sa kojima se ostvaruju namere da u smirenom umu dođe do spajanja ljudskog M-polja sa anđeoskim A-poljem i ljudske M-rezonance sa Anđeoskom A-rezonancom. Na taj način će se otvoriti prolaz za duhovni upliv u svet anđela i blaženih duša gde se nadamo susretu i sa dušom Nikole Tesle.

Nadahnjujuća misao: Probajte nemoguće, u tome je razvoj!

__

CITATI IZ KNJIGE – TESLA ČOVEK ANĐEO – SPASOJE VLAJIĆ

__

GOSPODAR MUNJA

Ostala je tajna šta je sve Tesla planirao u ogledima koje je 1903. godine, novinar časopisa The New York Sun opisao rečima:

„Prošle noći bili smo svedoci neobičnih pojava kao što su munje raznih boja koje je Tesla po volji puštao, zatim špaljenje slojeva vazduha na raznim visinama i na vrlo velikoj površini, koji su noć povremeno pretvarali u dan… Dešavalo se da čitav vazduh bude i po nekoliko minuta ispunjen svetlucavim elektricitetom, koji se sakupljao po obodima ljudskih tela, pa su svi prisutni svetleli svetloplavom, sablasnom svetlošću…“

__

CITATI IZ KNJIGE – TESLA ČOVEK ANĐEO – SPASOJE VLAJIĆ

__

MUNJA DO MARSA

Tesla je bio blizak sa nekima od najvećih engleskih naučnika tog doba, između ostalih i sa slavnim Lord Kelvinom. Snagu tog prijateljstva i uzajamnog uvažavanja potvrđuje i jedan događaj iz 1903. godine.

Posle snažnog bljeska na površini Marsa, koje su zabeležile opservatorije širom sveta, Tesla je tvrdio da je to energetski zrak koji je on poslao na Mars da se odbije ka Zemlji. Zbog te izjave Tesla se našao na meti astronoma koji su odbijali takvu mogućnost.

Raspravu je prekinuo jedan od najuticajnijih naučnika tog doba, Lord Kelvin. Na prvoj strani uglednog časopisa New York Times, u članku „Mars signalizira Njujorku“, on je doslovno izjavio: „Ako Tesla kaže da je tako, onda je to tako“.

__

CITATI IZ KNJIGE – TESLA ČOVEK ANĐEO – SPASOJE VLAJIĆ

__

GDE JE TESLA

Tesla je više puta sniman, a najduže 1936. godine, kada je urađeno tri i po sata živog zvučnog filma povodom njegove osamdesetogodišnjice. U javnosti nema ni Teslinog glasa, ma da je on radio baš kod Edisona i bio jedan od prvih ljudi na svetu koji je mogao da koristi zvučni zapis. Nema ni portreta koji je naslikala grofica Sent Paralji, priznati portretista najpoznatijih Amerikanaca tog doba.

Evo šta kaže dr Abramović: „Znači, nema Teslinog lika, nema portreta i nema njegovog glasa. Ukratko, nedostaje sve ono što bi neke od osobina Tesline ličnosti moglo da izrazi u obliku prostor-vremena, odnosno frekvencije.

Frekvencija glasa i način kretanja svakako bi mnogo otkrile o tome ko je Tesla. Po mom mišljenju, sve su to otkupili i sklonili u arhiv još J. P. Morgan i njegovi naslednici, ali ne za sebe već za svoje gazde Rotšilde koji su već u to vreme bili u najužem krugu novoformirane svetske vlade…“

__

CITATI IZ KNJIGE – TESLA ČOVEK ANĐEO – SPASOJE VLAJIĆ

__

TESLINA ODUHOVLJENA NAUKA

U katedrali u San Dijegu (Kalifornija) Tesla, jedini posle Hrista, oko glave ima simbole božanske svetosti i svemoći. Razlog takvog svog shvatanja navedena verska zajednica vidi u tome što je Tesla ljudima otkrio moć kojom je pokrenuta nova civilizacija na Zemlji. Posle 100 godina njegovi izumi su proizveli neverovatnu energiju od oko 900 biliona bilijardi kilovat-časova. Tesla je od Zemlje stvorio malo sunce.

MISLIMA PROTIV STIHIJA

Misaone slike poseban su vid energije koja ima značenje. Kada nešto zamislimo, energija sa značenjem, koju zrači mozak, odlazi u jedinstveno polje. Polje prepoznaje sadržaj naših želja i teži da ih sprovede u delo. Izgleda da priroda zaista omogućava da se ostvare naše namere. Što više verujemo da će se to i desiti, veća je verovatnoća da se zaista i dogodi.

Opasno je kada znanje postane veće od razuma“– Spasoje Vlajić

U međudejstvu sa okruženjem, energija svesti i misaonih slikautiče na spoljašnja polja sila, zatim na gustinu jona u vazduhu, a time na atmosferski pritisak i kretanja mirko strujanja od čega zavise klimatske promene i stanje u zemljinoj kori.

__

CITATI IZ KNJIGE – TESLA ČOVEK ANĐEO – SPASOJE VLAJIĆ

__

LEPOTA ĆE SPASITI SVET

Postoji u vasioni neko jezgro iz kojeg dobijamo svu snagu, sva nadahnuća… Kad hoću da mu pridam kakav materijalni atribut, onda mislim da je to svetlost, a kada pokušam da ga shvatim duhovno, onda je to lepota i samilost. Najveće dobro dolazi od mehaničkog napretka koji teži sjedinjenju i harmoniji i moj bežični predajnik je takav – Nikola Tesla

UČENJE O LEPOTI

Harmonija i lepota označavaju saglasje između duše i tela i usklađuju umno sa čulnim. Lepota dovodi u red, ravnotežu, smirenje i uštedu energija u moždanim ćelijama. A to je prvi uslov da se pomoću snage misli energija iz onostranog prevede u fizički učinak. U tom svojstvu lepota ima moć. Ona snaži um i omogućava da se žeje spontano ostvare, sa što manje napora, utroška snage i suvišnog rada.

Kad lepotu otkrijemo u sebi samima, a ona je po prirodi stvarnosti sigurno tu, na putu smo da ponovo zablistamo i delotvorno pomognemo sebi i bližnjima.

Ko jednom pronikkne u učenje o delotvornoj snazi lepote, nikada ga ne zaboravlja. To drevno učenje je do sada poznavao mali broj osoba. Ono upućuje na lični doživljaj i sastoji se od pet koraka:

 1. Utišaj um da bi, smiren, prepoznao lepotu svog bića i svojih bližnjih.
 2. Kad osetiš blagost tihe lepote, zamisli sliku svoje želje.
 3. Pomoli se Bogu da pomogne.
 4. Smireno, ali budnog uma, osluškuj znakove koji pojačavaju misaonu sliku želje.
 5. Strpljivo radi i čekaj da se želja ispuni.

__

CITATI IZ KNJIGE – TESLA ČOVEK ANĐEO – SPASOJE VLAJIĆ

__

MISAO POKREĆE SVEMIR

Sve što smo i sve što nas prožima i okružuje su neprekidni treptaji, vibracije. Sve u svemiru titra i treperi: energija, materija, telo, svaki organ, osećaji, misli… Titrajima se prenose poruke na atomskom, molekulskom i ćelijskom nivou.

Naučnici su utvrdili da elektromagnetni titraji prenose poruke od organizma do organizma, pa čak i između živih bića i nežive materije.

I najmanji poremećaj u titrajima jednog energetskog polja izaziva promene u svim ostalim poljima.

Najveće frekvencije imaju titraji jezgra atoma (oko 10 na 22 hz), elektroni (oko 10 na 18 Hz), molekuli (oko 10 na 12 Hz)… U odnosu na atome i molekule, žive ćelije imaju mnogo manji broj vibracija u sekundi (oko 10 na 3 Hz), dok najmanje frekvencije imaju moždani talasi (od oko 0,3 do 50 Hz).

Moždani talasi su na samom početku elektromagnetnog spektra zračenja, jer imaju najmanju frekvenciju u prirodi. Pošto su moždani talasi fizički povezani sa mislima, to u njihovoj sprezi možemo tražiti slova prirodnog govora i onu osnovnu energiju koja prožima i voljno pokreće ostala energetska polja, poznate sile i celu prirodu.

__

CITATI IZ KNJIGE – TESLA ČOVEK ANĐEO – SPASOJE VLAJIĆ

__

TESLINA TEHNOLOGIJA USPEHA

„Daleko preko granica zapažanja naših čula, duh još uvek može da nas vodi… Predosećaj je iznad logičkog mišljenja… Od onog dana kada počne proučavati duhovne (parapsihološke) pojave, nauka će za deset godina napredovati više nego u svim vekovima svoje istorije – Nikola Tesla

Deca smo radosnog časa kada oduhovljena nauka otkriva ona stanja svesti i moždanih ritmova u kojima se usporava starenje. Ta nova stvarnost za preobraženog čoveka već nam je obećana. Po Božjoj milosti i dopuštenju, spasonosni preobražaj grubljeg u finije, prolaznog u večno, već je počeo. I mi smo sudeonici u tom uznošenju.

__

CITATI IZ KNJIGE – TESLA ČOVEK ANĐEO – SPASOJE VLAJIĆ

__

TESLINA KVATNA MEDICINA

Među prvim istraživačima koji su predložili gotove uređaje za lečenje pomoću elektriciteta (elektromagnetizma) bio je i Nikola Tesla.

Već u decembru 1891. godine, Tesla je u časopisu Electrical Engineer objavio članak o uticaju struja visokih učestalosti na organizam. Povodom toga dobio je brojna pisma od lekara u kojima su tražili opštije objašnjenje te pojave. Zbog toga se Tesla odlučio da održi predavanje 13. septembra 1898. godine u Bafalu. Naziv je bio Visokofrekventni oscilatori za elektroterapeutske i druge namene.

Tesla je lekarima objasnio da visokoučestale struje, pod određenim uslovima, prolaze kroz površinske delove tela i zato nisu škodljive, a mogu biti od koristi za određene načine lečenja.

Bolest se posmatra kao posledica poremećaja kvantno-energetskog polja tela. Umesto da suzbija sporadične znake holistička medicina vraća energetski sklad u organizmu i tako uklanja same uzročnike bolesti što dovodi do prirodnog, spontanog isceljenja.

Kvatna medicina proniče u samo srce kvatnih procesa u organizmu i primenom holističkog pristupa usmerava na lečenje čoveka kao celine, a ne samo bolesti kao posledice poremećaja te celine.

Koristeći činjenice, a i svoje čudesne predosećaje o budućim otkrićima, Tesla je jedan od najznačajnijih utemeljitelja kvatno-holističke medicine čije zlatno doba tek dolazi. Opravdano je očekivati da će ona dati neke od konačnih odgovora po pitanju isceljenja, podmlađivanja i produžetka telesnog života uz istovremeni napredak duše ka spasenju i besmrtnosti. I u tome se vidi jedan od mnogih Teslinih anđeoskih učinaka.

III DEO KNJIGE

POD OKRILJEM ANĐELA

SEDAM TESLINIH PAMETI

 1. Radoznalost(curiosità) – nezaisto radoznali pristup životu i neprestano učenje.
 2. Dokazivanje (dimostrazione) – primena znanja kroz iskustvo i oglede, istrajnost i želja za učenjem na greškama
 3. Osećaj (sencazione) – stalno oplemenjivanje čula kao sredstava za oživaljavanje iskustava.
 4. Raznolikost (sfumato) – želja da se prihvate dvosmislena značenja i novi uglovi posmatranja, neočekivani i neizvesni.
 5. Umetnost/nauka (arte/scienze) – razvoj ravnoteže između umetnosti i nauke, razložnosti i mašte; razmišljanje „čitavim mozgom“.
 6. Stasitost (corporalità) – negovanje lepot izgleda, snage, ravnoteže i spretnog korišćenja obe ruke.
 7. Povezivanje (connessione) – sposobnost da se sagleda međusobna povezanost svih pojava i sposobnost uopštavanja i spajanja delova u celinu.

Pesnik i filozof Laza Kostić je za Teslu skovao jedinstven obrazac:

Tesla = izumitelj i umetnik = izumetnik

„Izumetnik“ – rečit izraz za genija koji je, slično Leonardu da Vinčiju, bio umetnik među izumiteljima i izumitelj među sjajnim umetnicima.

I po strogim merilima savremene psihologije, Tesla je jedan od najvećih genija u istoriji. Poslalo ga je Nebo, da čudesnim delom posvedoči snagu Božanskog. On je od onih uzvišenih bića za koja Đorđo Vazari kaže: „Uzimajući njih za svoje uzore i oponašaući ih, naši umovi i najbolji deo naše pameti mogu doseći do najviših nebeskih sfera“.

__

CITATI IZ KNJIGE – TESLA ČOVEK ANĐEO – SPASOJE VLAJIĆ

__

NA TESLINOM TALASU

„Naslućivanje (intuicija) je iznad ličnog mišljenja, jer naslućivanjem možemo postići zadovoljavajuće razumevanje pojava, iako nismo shvatili uzročno-posledičnu vezu koja dovodi do njihovog nastanka… Daleko preko zapažanja naših čula, duh još uvek može da nas vodi“. – Nikola Tesla

__

CITATI IZ KNJIGE – TESLA ČOVEK ANĐEO – SPASOJE VLAJIĆ

__

UMNA RADIONICA

„Moj metoda je drugačiji. Ja nikada ne hitam ka praktičnom radu. Čim se javi zamisao (ideja), odmah počinjem da je razrađujem u svojoj mašti. Menjam građu naprave, usavršavam je i ona radi u mojim mislima. Sasvim mi je nevažno da li moja turbina radi u mislima ili je ispitujem u svojoj radionici… Bilo šta da je, nema razlike učinci su isti. Na ovaj način sam u stanju da brzo razradim i doteram zamisao, a da ništa ne dodirnem. A kada postignem takav stepen usavršenosti svoga izuma da ne vidim nigde nikakav nedostatak, onda mu dajem fizički oblik, konačni proizvod moga uma. Redovno moja naprava radi onako kako sam i zamislio i rezultat ogleda je upravo onakav kakav sam planirao da bude. Za dvadeset godina nije bilo nijednog izuzetka. A zašto bi i bilo drugačije?“– Nikola Tesla

PUTNIK PO DUGI

„Neki od vas sećaće me se samo po nekoj pesmi, po prvoj vodenici ili po istraživanju sunčane duge koja će me voditi sanjarskom kraju, koji ja, kao šetač dugom, mislim da i zaslužujem.“

__

CITATI IZ KNJIGE – TESLA ČOVEK ANĐEO – SPASOJE VLAJIĆ

__

STVARALAČKA MAŠTA

„Naši prvi pokušaji da potpuno nagonski, podstaknuti maštom, životom i bez stega… Zaista, kako sada to osećam, da sam ih onda razumeo i negovao, umesto što sam ih gušio, znatno više bih ostavio svetu“. – Nikola Tesla

Ajnštajn je rekao: „Mašta je mnogo važnija od znanja. Znanje je ograničeno dok mašta sadrži u sebi ceo svet, podstiče napredak i razvoju daje životni duh“.

UČENJE I NASLEĐE

Upoređujući više od dve stotine radova iz te oblasti, Bernard Devlin je, u časopisu Nature, objavio da na umne sposobnosti (koeficijent inteligencije) genetsko nasleđe utiče sa 48 odsto, a vežbe i učenje sa 52 odsto.

Dakle, rad je odlučujući za razvoj onoga što smo nasledili.

Najbolje uslove za uspeh imaju osobe čija je prirodna darovitost nadgrađena odgovarajućim učenjem i vežbama.

IV

TESLA JE SA NAMA

PREDZNACI I PREDOSEĆAJI

Zbivanja oko nas su proizvod najmanje dve vrste odnosa. Jedno su naduzročni, smisaoni odnosi u dimenziji svesti i prethode fizičkim događajima.

Drugo su uzročno-posledični odnosi u jednosmernom vremenu, gde prošlost prethodi sadašnjosti, a sadašnjost budućnosti.

Dakle, smisaoni odnosi između pojava prethodne onome što će se desiti u fizičkom svetu.

__

CITATI IZ KNJIGE – TESLA ČOVEK ANĐEO – SPASOJE VLAJIĆ

__

OD BIBLIJE DO TESLE

„… u vasioni postoji nepokretna entelehija koja sve pokreće i misao je njen glavni atribut… Energija jedne misli može odrediti kretanje svemira“ – Nikola Tesla

Bez obzira koji će to biti izvor primarne energije u budućnosti, mi moramo, da bi bili racionalni, da je dobijamo bez utroška ikakvog materijala“ – Nikola Tesla

ZASLUGE I PRIZNANJA

Po mišlljenju merodavnih ličnosti Tesla je jedan od najvećih, a po mnogima i najveći, izumitelj svih vremena.

U razdoblju od marta 1885. godine do oktobra 1927. Tesla je svetu ostavio 111 priznatih patenata u SAD i još desetak u drugim državama.

Iz zadivljujućeg obilja svog dela, sam Tesla daje spisak pojmova koja se odnose na njegove izume i otkrića. Neka od njih su:

 • Teslin dvofazni, trofazni, multifazni, polifazni sistem prenosa električne energija
 • Teslin princip
 • Teslino obrtno magnetno polje
 • Teslin transformator obrtnog magnetnog polja
 • Teslin indukcioni motor
 • Teslin motor sa razdvojenom fazom
 • Teslin sistem distribucije
 • Teslin rotacioni transformator
 • Teslin sistem transformacije pražnjenjem kondezatora
 • Teslin kalem
 • Teslin oscilatorni transformator
 • Tesli električni transformator
 • Teslin mehanički oscilator
 • Teslini visoko frekventni uređaji
 • Teslin dinamo električni oscilator
 • Teslina cev
 • Teslina lampa
 • Teslini metodi na bazi visokog potencijala
 • Teslin iduktor
 • Teslina čuda
 • Teslin fenomen impedance
 • Teslina elektroterapija
 • Tesline struje
 • Teslin prijenos
 • Teslini eksperimenti
 • Teslin kapacitet
 • Teslin sistem lučne svetlosti
 • Teslina regulacija pomoću treće četkice
 • Teslini uređaji
 • Tesline varnice
 • Teslini sistemi
 • Teslina teorija
 • Teslina točka
 • Teslina parna turbina
 • Teslina gasna turbina
 • Teslina vodena turbina
 • Teslina pumpa
 • Teslin kompresor
 • Teslin uređaj za paljenje
 • Teslini kondenzatori
 • Teslino električno polje
 • Teslini efekti
 • Teslin bežični sistem
 • Teslini metodi bežičnog prenosa
 • Teslin visoko naponski predajnik
 • Teslini teleautomati
 • Teslina izolacija
 • Teslin podzemni prijenos itd

Ovo je samo deo Teslinih „opipljivih“ izuma i otkrića, ali se bogatstvo njegovih zamisli prostire u nedogled.

__

CITATI IZ KNJIGE – TESLA ČOVEK ANĐEO – SPASOJE VLAJIĆ

__

NOVA DUHOVNOST

Uz izume Tesla je objavio niz otkrića o prirodi i životu tako da se javlja kao tumač jednog višeg reda i buduće „oduhovljene nauke“ o čemu dr Velimir Abramović kaže: „Teslu danas retko ko posmatra kao filosofa i duhovnog čoveka, a on je oduhovio fiziku, oduhovio tehnologiju, oduhovio nauku.

STRUJANJE SVESTI

Iz Kolorado Springsa Tesla piše svom prijatelju pesniku Džonsonu da je „škrabotinama“ elektromagnetnih pražnjenja otkrio tragove uma i da će on, Džonson, moći svoje pesme da čita Homeru dok će Tesla raspravljati o svojim pronalascima sa Arhimedom. Sudeći po navedenim rečima Tesla je možda izradio uređaje za podešavanje elektromagnetnih treperenja sopstvenog mozga i njegovog satreperavanja sa talasima iz okruženja. Na taj način bi se omogućio izlazak iz jednosmernog vremenskog toka i uspostavljanje naduzročne veze čoveka sa udaljenim mestima i događajima iz prošlosti, a moguće i budućnosti.

DODATAK

OSTVAREN TESLIN SAN

U mozgu se različiti elektromagnetni treptaji i drugi nadražaji oblikuju u niskoučestale moždane talase.

Ovi talasi imaju iste učestalosti kao zemljani i jonosferski elektricitet sa kojima mogu da stupe u satreperavanje i povećaju jačinu do nezamislivih veličina.

Mozak smirenog čoveka, čiji se moždani talasi prostiru u alfa ritmu od oko 10 treptaja u sekundi, savršen je misaono-sinhroni motor.

Zavisno od stanja svesti i učestalosti moždanih talasa, energija misli može da se kreće uporednim vremenskim tokovima od kojih su neki brži od svetlosti i trajanja telesnog života. Dakle, misao je brža od svetlosti i vremena. O tome svedoči pojava „već viđenog“ i drugi nesvakidašnji događaji u snovima i proširenim stanjima svesti.

__

CITATI IZ KNJIGE – TESLA ČOVEK ANĐEO – SPASOJE VLAJIĆ

__

IZUM KOJI ISPUNJAVA ŽELE

Sve je bukvalno titraj i oscilacija, titraj smo mi i mašina… Tek u slaganju dva titraja dolazimo do nove vrednosti, do novog nivoa. – Nikola Tesla

DUH IZ LAMPE

Ta materijalizacija misli vrši se preko jedinstvenog polja svesti i ne zavisi od rastojanja i protoka vremena u našoj stvarnosti. To je zato što svest ima nelokalna svojstva i njen uticaj je brži od svetlosti. Ta svojstva imaju i Teslini skalarni talasi.

__

CITATI IZ KNJIGE – TESLA ČOVEK ANĐEO – SPASOJE VLAJIĆ

__

MILENIJUMSKI ZADATAK

Bez obzira na to koji će biti izvor primarne energije u budućnosti, mi moramo da je dobijemo bez utroška ikakvog materijala. Cilj je da se izbegne narušavanje prirodne ravnoteže i nepovratno trošenje njenog bogatstva.

Zahvaljujuči misaonom motoru, moguće je ući u jedinstveno polje svesti i preko njega snagom volje upravljati sa četiri poznate sile i neiscrpnim, a čistim energijama prirode.

CITATI IZ KNJIGE - TESLA ČOVEK ANĐEO - SPASOJE VLAJIĆ

__

Citati iz knjige: “TESLA ČOVEK ANĐEO“
Autor: Spasoje Vlajić
Priredio: Leon Bijelic ; www.leonbijelic.com
Instagram: @leonbijelicknjige & @leonbijelic

Podjelite ovo sa prijateljima ako smatrate da je text koristan, edukativan, ako vam je pomogao ili vam se svidio ili mislite da može nekome pomoći. Ako nađete grešku budite slobodni javiti se radi ispravljanja. Time ujedno podržavate i moj rad i direktno utičete na poboljšanje ove, veoma značajne literature. HVALA.

__

CITATI IZ KNJIGE – TESLA ČOVEK ANĐEO – SPASOJE VLAJIĆ