VIMINACIUM – ARHEOLOŠKI PARK – RIMSKI GRAD I MAMUT PARK

VIMINACIUM – ARHEOLOŠKI PARK – RIMSKI GRAD I MAMUT PARK

Viminacium je nekada bio jedna od najvećih rimskih metropola na Balkanu sa 48.000 stanovnika. Gotovo da nije bilo rimskog imperatora koji ga nije posetio. Gotovo da su predstavnici svih tada poznatih naroda živeli ovde. U više navrata, u ovom gradu boravio je i car Konstantin. Ovde se kovao zlatni i srebrni rimski novac.

ARHEOLOŠKI PARK VIMINACIJUM - RIMSKI GRAD I MAMUT PARK - Fotografije makete - Srbija

Rimljani su umeli da uživaju, što se ovde vidi na svakom koraku – potvrđuje arheolog Nemanja Mrđić. – Oni su bili napredno društvo. Imali su puteve, akvadukt, terme, podno i zidno grejanje, biblioteku u rimskom kupatilu, poštansku službu, sve što je odlika i današnjeg modernog društva.

ARHEOLOŠKI PARK VIMINACIJUM - RIMSKI GRAD - FOTOGRAFIJE - SRBIJA

Posebnu atrakciju u okviru arheološkog parka Viminacium predstavlja poseta praistorijskom nalazištu, gde je otkriven ceo skelet mamuta. Mamut potiče iz praistorijskog perioda, miocena od pre 5.000.000 godina. Nađen je u slivu pradelte reke Morave, koja se formirala kada se povlačilo Panonsko more. Mamut pripada izuzetno retkim vrstama i među najstarijim je na svetu. Procenjeno je da je mamut ženka, stara oko 60 godina. Visina joj je bila 4 metara isto kao i dužina, a u životnom dobu bio je težak preko 10 tona. Svjetski priznata i provjerena činjenica je da su ovi fosili (mamut Vika) stari preko  milion godina.

Arheološki park Viminacium raspolaže sa tavernom u kojoj se posetioci mogu okrepiti tokom posete lokalitetu, suvenirnicu sa velikim izborom suvenira, knjiga, i edukativnih igara. Toaleti postoje na dva objekta u okviru parka (mauzolej i amfiteatar).

Sedam objekata je pokriveno i otvoreno za posetioce:

  • Severna Glavna kapija legijskog logora (Porta praetoria)
  • Rimske terme
  • Rimski amfiteatar
  • Mauzolej u kojem je najverovatnije sahranjen rimski imperator Hostilijan
  • Mamut park
  • Domvs Scientiarvm Viminacium / Naučno istraživački i turistički centar
  • Zanatski centar sa pećima za proizvodnju keramike i opeke

Photo by: @leonbijelic

GALERIJA

Ako se fotografije nisu odmah prikazale pričekajte 10 sec

Prostor nekadašnjeg rimskog grada i vojnog logora Viminaciuma (više od 450 hektara šire gradske i 220 hektara uže gradske teritorije) nalazi se danas ispod obradivih površina, a predmeti i fragmenti predmeta iz rimskog perioda rasuti su u oraničnim brazdama. U poslednje tri decenije 20. veka obavljena su istraživanja Viminacijumskog grada mrtvih ili nekropola i do sada je otkriveno više od 13. 500 grobova.

Projekat Viminacium, pored arheologa, okuplja matematičare, elektroinženjere, geofizičare, geologe, petrologe, istraživače koji se bave daljinskom detekcijom, 3D modelovanjem i prepoznavanjem oblika, ali i veštačkom inteligencijom. Njihova želja je da trgovi i hramovi, pozorišta i hipodrom, kupatila, ulice i četvrti grada izrone iz oranica u kojima su se vekovima nalazile i postanu deo svetske i naše kulturne baštine, ali i simbol prepoznatljivosti Dunavskog areala.

Posetioci mogu da, pored carskog mauzoleja s lepom Rimljankom, vide rimske terme, bedeme severne kapije vojnog logora sa kojih se branila civilizacija od najezde Huna, predvođenih Atilom. Oni su grad 441. godine ipak uništili i posle toga nikada nije obnovljen u celini. Od ove godine posetioci mogu da vide i amfiteatar, koji je po površini veći od “Beogradske arene”.

Više informacija na stranici: VIM.ORG.RS
Photo by: Leon Bijelic photography