BALKANA MRKONJIC & JANJSKE OTOKE SIPOVO

BALKANA MRKONJIC & JANJSKE OTOKE SIPOVO

__

Photo by: @leonbijelic
Wait 10 seconds if the photos are not loaded yet – Thank you

GALLERY

BALKANA – MRKONJIC GRAD

Turističko rekreativni centar Balkana je dio gornjosansko-plivske turističke zone, a nalazi se pored nekadašnjeg “Puta AVNOJ-a” (Jajce – Mrkonjić Grad – Bihać). Udaljen je 4 kilometra od Mrkonjić Grada, Bosna i Hercegovina i najatraktivnije je izletište u ovom kraju.

Balkanu čine dva ovalna vještačka jezera: Veliko i Malo, ukupne površine 56.000 m2. Smještena su u dolini planine Lisina. Izgrađena su 50-ih godina 20. vijeka. Napajaju se iz planinskih potoka Cjepalo i Skakavac i iz sublakustrijskih izvora ispod Velikog jezera. Jedina otoka je Crna Rijeka, koja teče u pravcu jug-sjever i nakon 17 km se ulijeva u Vrbas. Omeđena su pašnjacima, te gustim hrastovim i četinarskim šumama. Manji dio jezera uređen je kao kupalište, a veći je bogat pastrmkom. U julu i avgustu temperatura vode u Malom jezeru dostiže 20° C, pa je tada pogodna za kupanje.

Tokom zime se njegova površina često zaledi pa je moguće upražnjavanje i zimskih sportova. Veliko jezero je bogato raznim vrstama ribe: amur, linjak, pastrmka i dr. Turistička infrastruktura s restoranom i bungalovima namijenjena je ljetnoj i zimskoj rekreaciji. Pored jezera nalaze se tereni za košarku, mali nogomet, rukomet, odbojku na pijesku, parking, uređena i obilježena mjesta za roštilj i kampovanje, trim staza i dr. Plivanje, sunčanje, ribolov ljeti, skijanje i planinarenje zimi daju Balkani obilježje jednog kompletnog turističko-rekreativnog centra

Photo by: @leonbijelic 

JANJSKE OTOKE – SIPOVO

ŠIPOVO – Janjske Otoke, izletište koje se nalazi nedaleko od Šipova, predstavlja pravi turistički dragulj Bosne i Hercegovine koji iz godine u godinu postaje sve popularniji turistima. Stanovnici Šipova ponosni su na svoje najpoznatije i najatraktivnije izletište na rijeci Janj, specifično po bujnom zelenilu, ali najviše po vodenim rukavcima, kaskadama i vodopadima.

Četiri kilometra od izvora rijeke Janj, nalaze se Janjske otoke. Ovo mjesto je pravo čudo prirode kraškog svijeta koje podsjeća na niz renesansnih parkova, sa bujnim zelenilom, kaskadama, potocima i malim vodopadima. U Janjskim otokama možete iznajmiti sobe u seokim domaćinstvima i dužim boravkom na ovom čarobnom mjestu priuštiti sebi luksuz upoznavanja i uživanja u nesvakidašnjem mjestu.

Siniša Pandžić, direktor Turističke organizacije Šipovo, rekao je da je priroda na ovom mjestu bila najizdašnija te da, zbog toga, vrijedi svaka posjeta ovom mjestu.

“Janjske Otoke su jedno lokalno izletište, ali svake godine iz godine u godinu imamo sve veće posjete, kako iz okolnih gradova, tako i širom Bosne i Hercegovine. Janjske Otoke su poznate i po smještaju na selu ili seoskom turizmu. Ovde svi mještani izdaju svoje objekte i pružaju uslugu što karakteriše selo, jer ovde gosti kad dođu mogu da osjete čari sela, da učesvuju u seoskim radovima, da uživaju u prirodi”, ispričao je Pandžić.

www.leonbijelic.com