PRVI KINESKI FESTIVAL SVETLA – BEOGRAD

PRVI KINESKI FESTIVAL SVETLA – BEOGRAD

__

Kineski festival svetlosti uz divan vatromen otvoren je 4. februara na Kalemegdanu.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo izjavila je da su Kina i Srbija geografski udaljene, ali su srca naroda zemalja usko povezana.

Ona je povodom kineske Nove godine poželela srpskom i kineskom narodu prosperitet, sreću i mir.

“I da naše tradicionalno prijateljstvo poput ovih lampiona isijava veličanstvenu svetlost“, poručila je Čen Bo.

I pojasnila je da je ovaj dan najvažniji u čitavoj godini za Kineze, te da je to vreme radosti i porodičnog okupljanja, a da svi zajedno na ovaj način želimo dobrodošlicu novom proleću.

GALLERY

Wait 10 seconds if the photos are not loaded yet – Thank you
Photo by ? @leonbijelic

OTVARANJE IZLOŽBE

Izložbu su otvorili ambasadorka NR Kine Čen Bo, ministar kulture Vladan Vukosavljević, predsednica vlade Ana Brnabić i gradonačelnik Zoran Radojičić, a među zvanicama bio je i ministar za rad Zoran Đorđević.

Postavka je, kako je rekla Brnabićeva, plod naše saradnje u okviru mehanizma 16 plus jedan čiji rezultati su već vidljivi.

– To su Pupinov most, auto-putevi, obnova termoelektrana, ugrađivanje filtera za čistiji vazduh, rekonstrukcija brze pruge Beograd – Budimpešta i mnogi drugi projekti – podsetila je premijerka.

Događaju su prisustvovali brojni predstavnici Vlade Srbije, Grada Beograda i građani.

SVETLOSNI SPEKTAKL PRIPREMILI

Do ove spektakularne izložbe je došlo zahvaljujući kulturnoj razmeni između dve zemlje, a na inicijativu i lično angažovanje umetnika Slobodana Trkulje, kreativnog ambasadora Srbije, koji sa grupom „Balkanopolis“ uživa izuzetnu popularnost u ovoj najmnogoljudnijoj zemlji na svetu.

Besplatni svetlosni spektakl ulepšavao je Kalemegdan od 4. do 24. februara, a to zadovoljstvo kreirala je jedna od vodećih svetskih kompanija za izradu umetničkih lampiona „Zigong Haitjen“ iz Kine.

Njihove svetlosne instalacije pod nazivom Panda, Godišnja Doba, Čudesni jelen, Šapat pingvina i još mnoge druge uveli su i starije i mađe u čudesni svet mašte i svetla.

Prvi „Kineski festival svetla“ u našoj zemlji organizovao je „Balkanopolis centra za modernu tradiciju”, uz podršku Vlade Srbije i kineske ambasade u Beogradu.